Sa štitom ili na štitu

Žok VukovarŽenska odbojka u Vukovaru ima dugu tradiciju. Klub je osnovan šezdesetih godina prošloga stoljeća i od tada su odbojkašice ponos grada koji puni tribine srčanim navijačima. Odnos odbojkašica i sugrađana uvijek je bio poseban; djevojke su svojim talentom i trudom donosile visoke rezultate te su zbog toga bile cijenjene i nakon prestanka aktivnim bavljenjem sportom.

Krajem sedamdesetih, ŽOK Vukovar se izborio za ulazak u prvu saveznu ligu Jugoslavije gdje je i ostao do 1991. godine. Bilo je teško uspjeti i zadržati se u prvoj ligi, ali samo su se jedne godine borile za opstanak dok su većinom bile stabilan prvoligaš uglavnom na sredini ljestvice, točnije od 4. do 7. mjesta. Ostvarivale su dobre rezultate i u kupovima Jugoslavije, a 1986. su čak sudjelovale i u kupu CEVA gdje su došle do 3. kola, odnosno bile su četvrte plasirane. Klub je godinama davao i reprezentativke od kojih su neke Jadranka Roknić koja je igrala za seniorsku reprezentaciju te Biserka Horvat, Mirjana Kovačević, Nevenka Đurđar i Gordana Klečić koje su igrale za juniorsku reprezentaciju. Biserka Horvat i Mirjana Kovačević svoj su nastup za reprezentaciji potvrdile i kao seniorke.

Predratna je ženska odbojka dostigla veliku popularnost, a djevojke su imale osjećaj da grad živi ne samo s njima već i za njih jer niti jedna ekipa koja je došla odigrati utakmicu protiv Vukovarki do samoga kraja nije mogla biti sigurna u ishod utakmice – tribine su igrale svoju utakmicu.

Prve godine mirne reintegracije djevojke su ponovno bile u prvoj A ligi (8. mjesto) te su se održale do 2004. kada su pale u prvu B ligu u kojoj su se održale s vrlo mladom ekipom. Uprava je kluba tada donijela odluku kako grad s takvom tradicijom ženske odbojke zaslužuje prvoligaški status. Kako je odlučeno, tako je i učinjeno. Sljedeće su godine djevojke ponovno bile u prvoj A ligi te su zauzele 8. mjesto. Druge su sezone bile 4. i tim su rezultatom izborile nastup u Challenge kupu gdje su uspjele doći do 3. kola kada su izgubile od budućeg prvaka Challenge kupa, atenskog Panathinaikosa. Sezona koja je uslijedila bila je najbolja u povijesti kluba – ŽOK Vukovar postao je viceprvak na Prvenstvu Hrvatske i u kupu. Te sezone nisu imale niti jednu izgubljenu utakmicu u regularnom dijelu Prvenstva. Jedina tri boda koja su izgubile bila su im oduzeta za zelenim stolom i to zbog nekorektne sudske odluke. No bez obzira na to, bile su prve u regularnom dijelu Prvenstva, ali su u finalu tijesno izgubile od Rijeke.

Protekla je sezona počela s problemima vezanim za sastav ekipe jer dvije su igračice, koje su bile najbolje na svojim pozicijama, otišle u druge gradove. Ana Starčević sada igra za Rijeku, a Jovana Dimitrović za Pulu. Usprkos tome i ozljedama, u regularnom dijelu Prvenstva djevojke su zauzele 3. poziciju. Na žalost, u play off-u su izgubile te su potom u razigravanju od 5.-8. mjesta pobijedile sve utakmice i ostvarile 5. mjesto. Taj im je rezultat otvorio vrata Europe. No isto kao i sezonu prije kada su djevojke drugim mjestom u kupu i na Prvenstvu ostvarile pravo nastupa u kupu CEVA, Inter ligi i Challenge kupu, nisu bile u mogućnosti nastupiti. Nažalost, bile su financijski onemogućene tako da je Europa ostala samo san.

Planovi za sljedeću sezonu donijet će se nakon prijelaznog roka koji bi trebao biti u lipnju, ali bez obzira na to, u klubu se nadaju kako će stići do finala Prvenstva ili kupa Hrvatske. Naravno, u ovakvoj će gospodarskoj situaciji to biti jako teško.

Osim teške financijske situacije, ovaj već četiri godine za redom najbolji klub u gradu i dvije godine za redom najbolji klub županije muče i drugi problemi. Naime, ŽOK Vukovar je prije rata imao svoju reputaciju koja mu je donosila prvenstvo nad dvoranama koje danas, iako s jednako vrijednim ili čak i boljim rezultatima, više nema. Ova nadprosječna ekipa, koja bi po svakome kriteriju trebala imati prioritet u odabiru termina i mjesta za trening, ima tek dva termina od dva sata i sve ostale termine od sat i pol što nikako nije dovoljno za kvalitetan trening jednog prvoligaškog kluba. Tek od ove godine, djevojke imaju treninge u prikladno vrijeme te više ne završavaju u jedanaest sati navečer.

I danas su vukovarske odbojkašice pozivane u reprezentaciju. Prošle su godine bile pozvane Ana Starčević i Marijeta Draženović, no nisu se mogle odazvati zbog fakultetskih obveza kao ni Dunja Novalić ove godine. Bivša igračica ŽOK-a Vukovar, Marina Miletić nastupa za reprezentaciju. Mnoge djevojke uz treniranje u prvoligaškom klubu ozbiljno studiraju kako bi poslije aktivnog bavljenja odbojkom imale svoje zvanje.

Ženska je odbojka u Vukovaru svakako tradicija, ali posljednjih su godina zabilježeni novi značajni rezultati koji ovaj klub stavljaju na prvo mjesto među sportskim klubovima grada i županije, a i u sam vrh hrvatske ženske odbojke. No usprkos tome, jedina su ekipa u Hrvatskoj koja je istupila iz europskih natjecanja i to iz istih razloga zbog kojih na utakmice prve lige putuju osobnim automobilima. Djevojke očito mogu i znaju kako uspjeti, no nikako im se ne pruža dovoljna financijska potpora koja bi im omogućila da ostvare uspjeh za koji su spremne. Skromne su djevojke svjesne gospodarske krize, ali njihova motivacija koja je europskih, a ne lokalnih razmjera, ne može zauvijek čekati ispunjenje obećanja koja su zasluženo dobile.

16 Srpanj 2010.

http://www.panorama-vukovar.hr/

Oglasi

Komentari su isključeni.

%d bloggers like this: